Procedura de cumparare a unui imobil in Bulgaria

Procedura de cumparare a unui imobil in Bulgaria

  Astazi, Bulgaria este o tara foarte atractiva pentru straini care isi aleg un alt loc de trai sau o casa de vacanta. Clima blanda, istorie si cultura bogata,o economie stabila - toate acestea atrag multi turisti straini. Luand in consideratie acest fapt,legislatia bulgara permite achizitionarea de catre persoane fizice straine de bunuri imobiliare pe teritoriul sau, dar cu unele restrictii.

  Personele fizice si juridice straine pot cumpara apartamente in Bulgaria fara nici o restrictie. Impreuna cu apartamentul, se transfera si drept de proprietate asupra unui procent din partile comune ale blocului in care se gaseste apartamentul (coridoare, scari, etc.). Legislatia bulgara nu interzice inregistrarea unei societati la adresa apartamentului cumparat si folosirea lui ca sediu social.

  Cumparatorii straini pot deveni proprietari de case, vile sau unitati comerciale in Bulgaria. In plus, proprietarul poate fi o persoana fizica sau juridica. Dar totusi exista un detaliu care trebuie stiut inainte de a investi intr-o vila / casa / cabana: terenul pe care se afla cladirea si cel inconjurator nu poate fi vandut persoanelor fizice straine, ci doar persoanelor juridice. Deci, pentru a cumpara un teren in Бulgaria (teren adiacent constructiei, teren agricol sau industrial), cetatenii straini trebuie sa infiinteze o societate comerciala si prin intermediul ei pot fi facute tranzactiile cu terenuri.
Cu toate acestea, exista solutii si anume, la cumpararea unei case / vile, persoanele fizice straine pot incheia un contract de inchiriere pe termen lung, pe o perioada nelimitata. Perioada minima - 4 ani. Atunci cand se vinde cladirea, in valoarea ei este intotdeauna inclus si costul terenului, care de obicei reprezinta 1 - 10% din valoarea totala, ceea ce e nesemnificativ si deci nu se practica taxe de inchiriere. Aceasta optiune este potrivita atunci cand se cumpara o casa pentru folosinta periodica, de scurta durata, sa zicem pentru vacanta de vara.
In cazul in care cumparatorul intentioneaza sa locuiasca permanent in Bulgaria si cumpara casa /vila pe numele persoanei fizice, atunci terenul se recomanda de al cumpara pe numele persoanei juridice (societate comerciala).In asa caz, vor fi emise 2 acte notariale: pe constructie si pe teren. In caz standard: atunci cand se cumpara si cladirea si terenul pe una si aceeasi persoana, se emite un singur act notarial. Cumpararea cladirii si terenului pe numele unei societati comerciale nu provoaca nici o dificultate juridica.

  Odata ce alegerea este facuta, incepe procesul de cumparare si de transfer de proprietate, care consta din urmatorii pasi:

1. Rezervarea proprietatii alese - de obicei este necesar un depozit de 1000-2000 €. Numai atunci obiectul este scos de la vanzare si este atribuit clientului.

2. De obicei, in termen de 30 de zile de la rezervare, se semneaza un precontract de vanzare-cumparare, unde sunt descrise toate conditiile si termenii de plata si care nu necesita legalizare notariala. Acest contract este in primul rand o descriere detaliata a imobilului achizition, preturi, termenii si conditiile de plata pentru locuinte in constructie, data de finalizare.

3. Semnarea actului notarial (analogul contractului final de vanzare-cumparare in Romania) care, in Bulgaria este documentul de titlu de proprietate. Acest document este intocmit de un notar local, in prezenta vanzatorului si cumparatorului.

4. Notarul certifica Actul si il transmite la instanta judecatoreasca. Judecatorul introduce numele noului proprietar in Registrul de stat privind imobiliarele. Acest fapt este inscris si in actul notarial.

5. In termen de o saptamana de la primirea actului notarial, noii proprietari trebuie sa se inregistreze in Institutul de Statistică (BULSTAT). Cumparatorului ii va fi alocat un numar de cont, cu care va continua sa desfasoare toate tranzactiile cu proprietatea cumparata. De asemenea, in termen de 60 de zile de la data primirii unui act notarial, proprietarii de bunuri imobiliare trebuie sa inregistreze imobilul si proprietarul lui de la biroul fiscal.

  Angajatii agentiei imobiliare Dream Bulgaria Ltd., vor fi alaturi de dvs. si va vor ajuta pe intreaga periaoda de cumparare a imobilului ales.

  Pentru cumpararea unei proprietati in Bulgaria, persoanele fizice straine au nevoie doar de pasaportul international, iar persoanele juridice de actele societatii comerciale.

  Inchiriere:
  Cetatenii straini au dreptul de a da cu chirie locuintele achizitionate in Bulgaria. Veniturile reale in acest caz, pot varia de la 3% la 10% pe an.
Agentia imobiliara Dream Bulgaria Ltd. ofera astfel de servicii si va va ajuta sa inchiriati cu succes proprietatea dvs.

  Nu ezitati sa ne contactati pentru orice intrebari legate de procesul de cumparare a unei proprietati in Bulgaria. Expertii nostri va vor raspunde la toate intrebarile dumneavoastra, va vor sfatui ce sa cumparati pentru trai si/sau pentru vacanta, pentru investitie si va vor oferi o selectie variata de oferte care sa corespunda exact cerintelor dumneavoastra!

Mai multe articole din Informatie utila