Curios despre Bulgaria

Curios despre Bulgaria - Sarbatori, obiceiuri, mancaruri in Bulgaria

Daca doriti sa cunoasteti bucataria traditionala bulgara, atunci ar trebui sa incercati urmatoarele feluri de mancare:
 
• Chushka-byurek - ardei gras umplut cu branza si ou, prajit cu pesmet;
• Branza tip Shopski - branza cu condimente, rosii, oua, coapte in oale mici de lut;
• Mlechna salata Senjanka - salata de lapte (castraveti, usturoi, nuci, lapte acru);
• Tarator - supa rece de castraveti, iaurt, marar si nuci;
• Cascaval/sirene pane - cascaval /branza prajita cu pesmet;
• Sach - platou de diferite tipuri de carne, cu o combinatie de diferite legume, coapte pe o tigaie mare;
• Pyrlenki - lipii subtiri cu usturoi, branza, cascaval sau la dorinta;
• Pechen piper s chesan - ardei gras copt, condimentat cu usturoi;
• Svinska/pileshka kavarma - friptura de porc sau de pui, coapta la oala;
• Kiselo mlyako s med i orehi - iaurt national bulgar cu miere si nuci.


Daca vreti sa simtiti spiritul real al bulgarilor atunci trebuie sa stiti ce sarbatori sunt celebrate in Bulgaria:
 
• 1 ianuarie - Anul Nou;
• 6 ianuarie - Yordanov den sau Boboteaza;
• 14 februarie - Ziua Sfantului Trifon Zarezan, impreuna cu ziua Sf. Valentin. In aceasta zi are loc festivalul vinurilor;
• 1 martie - Baba Marta, petrecerea iernii si intalnirea primaverii, cand toti isi fac schimb de Martenitse;
• 3 martie - Ziua eliberarii Bulgariei de sub dominatia otomana;
• Martie/aprilie - Sarabtorile de Paste, Velikden in Bulgaria;
• 1 mai - Ziua muncii;
• 6 mai - Georgievden si Ziua armatei bulgare;
• 24 mai - Sarbatoarea literaturii si culturii slavone;
• 6 septembrie - Ziua unirii Bulgariei;
• 22 septembrie - Ziua independentei Bulgariei;
• 26 octombrie - Dimitrovden;
• 1 noiembrie - Ziua Nationala dedicata in memoria activistilor din perioada Renasterii bulgare, sarbatoarea tuturor institutiilor de invataman din tara;
• 8 decembrie - Ziua studentului;
• 24/25 decembrie - Craciun.