Informatie generala despre Bulgaria

  Amplasarea

  Bulgaria este situata in partea de sud-est a Europei, in partea de nord-est a peninsulei Balcanice, intre latitudinile nordice 41°14'si 44°14' si longitudinile estice 22°21' si 28°36'. Bulgaria are o suprafata de 110 993 kilometri patrati care reprezinta 22% din peninsula Balcanica. Lungimea ei este de 520 km iar latimea de 330 km. Lungimea totala a liniei de frontiera este de 2245 km. Bulgaria margineste la nord cu Romania (linia de frontiera este delimitata de raul Dunarea si continua pe uscat in directia nord-est), la sud – cu Grecia si Turcia, la vest – cu Serbia si Macedonia si la est – cu Marea Neagra.

  Clima si relieful
  Clima temperat continentala, cu cele patru anotimpuri bine delimitate.
In regiunile de sud ale tarii se simt valuri calde de la Marea Mediterana.
Temperatura medie anuala este de 10.5°C.
Temperatura medie iarna este de 0°C.
Temperatura medie vara este de obicei mai inalta de 23°C.
Relieful este destul de variat: sesuri largi si campii intinse, munti josi si inalti, vai si defileuri minunate.
Acum puteti urmari cum e vremea in Bulgaria in anumite localitati si pe site-ul agentiei Dream Bulgaria Ltd.

  Natura
  Va va fascina cu o creativitate si diversitate fantastica – formatiuni curioase ale rocilor si pesteri misterioase; coaste marine cu nispuri aurii; golfulete linistite si peninsule mici si romantice; munti ginganti cu piscuri fioroase, lacuri ca oglina si paduri cu mirosuri imbatatoare.
Bulgaria este renumita pentru trandafirii de ulei care infloresc in Valea Trandafirilor.
Fauna Bulgariei nu este mai putin interesanta, cu aproximativ 13 000 specii si subspecii de animale, sau aproximativ 14% din toate speciile Europene. Pescuitul este raspandit in lacuri, rauri, mare, iar vanatoarea- in zonele permise de pe dealuri, vai, paduri, munti.

  Istorie
  Va vor intoarce in timp cu cateva secole asa localitati ca Pliska, Preslav si Veliko Tarnovo – resedintele primilor tari, regi, hani ai Bulgariei, sculptura de piatra a lui Madara Omul-Cal, Comoara de Aur a Tracilor, biserica Boyana, frescele cavoului de la Kazanlac, linistea Manastirii Rila si asa orase ca Koprivshtitsa, Melnik and Zheravna – legendele lemnului, pietrei si a culorii.

  Traditii
  Le veti auzi in ritmul, melodia si armonia unica a cantecului popular bulgar, inima voastra le va simti in atmosfera vesela si sanatoasa a ritualurilor si sarbatorilor. Le veti gasi in gustul excluziv al bucatariei traditionale si in aroma fina a vinului.

  Cultura
  Cultura Bulgariei este foarte bogata. Aici putem enumera: descoperirile unice din muzee , incluzand si cel mai vechi aur din lume, minunatele colectii de lucrari manuale a mesterilor batrani cat si cele a pictorilor moderni din galeriile de arta, concerte clasice si festivaluri de muzica si dans popular, s.a.

  Acomodarea
  Bulgaria se poate mandri cu o retea larga de spatii de acomodare, incepand de la hoteluri luxoase de cinci stele pana la cele mai simple de doua stele, hoteluri mici si dragute si camere private, care raspund la toate cerintele moderne. Puteti rezerva prin intermediul agentiilor turistice sau a oficiilor de acomodare.

  Mancarea
 In Bulgaria puteti gasi diferite categorii de localuri unde puteti servi mancare variata: restaurante dintre cele mai luxoase, taverne unde puteti servi bucate traditionale, restaurante specializate in bucatarii straine, fast food-uri, pizzerii, nenumarate cafenele si patiserii. Restaurantele sunt deschise de la ora 11.00 pana la miezul noptii, dar de obicei, in timpul verii lucreaza non-stop si mai ales in statiunile balneare.

  Populatia si religia
  8 000 000 de locuitori ce vorbesc limba bulgara. Engleza este vorbita aproape peste tot, in special in statiunile balneare, hotele si restaurante. Germana si rusa sunt la fel, destul de raspandite.
90% din populatie sunt ortodoxi, 10% - musulmani, marea majoritate dintre care de origine turca. Biserica bulgara este autonoma si este condusa de un Patriarh.

  Capitala
 Sofia (pop. 1 400 000) Vezi mai multe detalii aici.

  Orase mari
 Plovdiv, Varna, Bourgas, Rousse, Stara Zagora, Sliven, Pleven, Veliko Turnovo, Gabrovo, Dobrich, Blagoevgrad, Elhovo, Vidin, Yambol, Kustendil.
80 % din populatie este urbana.

  Statiuni de odihna:
 La mare - Balchik, Albena, Nisipuri de Aur, Obzor, Sunny Beach, Nesebar, Sozopol, Primorsko, Tsarevo si altele
 La munte - Bansko, Borovets, Pamporovo si altele
 Balneare - Velingrad, Sandanski, Hisarea, Pavel Banya, Narecenski Bani, Tuzlata si altele.

  Distante aproximative intre careva orase principale:

  Sofia - Plovdiv: 130 km
  Sofia - Varna: 380 km
  Sofia - Burgas: 340 km
  Sofia - Ruse: 250 km
  Sofia - Stara Zagora: 190 km
  Varna - Burgas: 125 km
  Ruse - Veliko Tarnovo: 100 km
  Ruse - Varna: 200 km

  Diferenta de timp  GMT: +2 ore

  Unitati monetare
  Lev Bulgar (BGL), bancnote cu urmatoarele valori: 2, 5, 10, 20 si 100 leva, atat cat si monede da valori mai mici.
 
  Transport
• transport public: autobuse, tramvaie, troleibuse
• taxi
• masini inchiriate: : AVIS, Hertz, Intertel, Europcar, Budget and International Car Rental in Sofia, orasele mari si statiunile balneare; companii private mai mici in alte localitati. Acum puteti inchiria o masina si prin intermediul agentiei Dream Bulgaria Ltd. Contactati-ne pentru mai multe detalii. 

Servicii medicale:  Acordarea primului ajutor medical si consultanta sunt gratuite in sectiile de urgenta. Se recomanda sa aveti asigurare medicala in strainatate.

Curs valutar:  Banci si oficii de schimb valutar. Cursul schimbului valutar este anuntat in fiecare zi. Acum puteti urmari cursul valutar sip e site-ul agentiei Dream Bulgaria Ltd.

Cum sa ajungi in Bulgaria:

Cu avionul: Puteti folosi serviciile companiei nationale Bulgaria Air, companiilor private de transport aerian, zborurile charter, mai multe decat oricand, spre Sofia, Varna si Burgas, atat cat si companiile aeriene straine care fac legatura intre Bulgaria si Europa, Africa, Orientul Mijlociu si America de Nord.

Cu masina: Puteti intra in tara prin oricare punct vamal. Permisele de conducere straine sunt valide pe teritoriul Bulgariei. Asigurarea si vinieta sunt obligatorii – poate fi obtinute la punctele vamale. Limita de viteza in tara este: 50 km/h in zonele populate, 90 km/h in afara zonelor populate, 130 km/h pe autostrazi. Statiile de alimentare cu petrol sunt situate la fiecare 20-30 km.

Cu trenul: Majoritatea traseelor de cale ferata europene trec prin Bulgaria. Trenurile internationale fac legatura intre Sofia si multe alte orase-capitale europene, iar traseele interne asigura legatura cu cele mai mari localitati din Bulgaria.

Pasapoarte si Vize:

Daca aveti nevoie de vize sau nu, depinde de tara dvs si de durata sederii dvs. in Bulgaria. Drept de sedere in Bulgaria fara viza au cetatenii din urmatoarele tari:
1. Tarile-membre ale Uniunii Europene
2. Islanda, Norvegia, Elvetia
3. Andora, Argentina, Brazilia, Venezuela, Guatemala, El Salvador, Israel, Liechtenstein, Malaezia, Mexico, Monaco, Nicaragua, Paraguay, Republica Coreea, San Marino, Uruguay, Honduras, Croatia, Chile, Japonia
4. Australia, Brunei, Canada, Costa Rica, Noua Zeelanda, Panama, SUA, Singapore,  – numai posesorii de pasapoarte turistice.
5. Membrii de familie ale cetatenilor uneia din tarile-membre in Unuinea Europeana vor putea intra si ramane pe teritoriul Bulgariei fara viza, pentru o perioada de pana la 90 de zile, daca indeplinesc urmatoarele conditii:
- calatoresc impreuna cu persoana care este cetatean uneia din tarile-membre in Uniunea Europeana;
- prezinta un certificat de casatorie civila;
- poseda carte de sedere permanenta in una din tarile-membre in Uniunea Europeana.

Daca nu sunteti cetatean a Uniunii Europene sau a statelor member EFTA, aveti nevoie de viza pentru intrare in tara sau de viza tranzit, care sunt eliberate de ambasadele sau consulatele Republicii Bulgaria in strainatate.

Cetatenii Romaniei nu au nevoie de viza de sedere pe teritoriul Bulgariei pe o perioada maxima de 30 de zile.

Cetatenii Republicii Moldova au nevoie de vize pentru a intra in Bulgaria si acestea pot fi obtinute la Consulatul Republicii Bulgaria la Chisinau.

  Nu este nevoie sa prezentati un bilet de intoarcere la sosire in tara. Cu toate acestea, toti cetatenii straini trebuie sa se inregistreze la hotelul unde se cazeaza, sau daca viziteaza prietenii sau se cazeaza la un camping - la cel mai apropiat oficiu de politie.


  Punctele de frontiera Romania - Bulgaria:


- Giurgiu - Rousse: Drumul International peste Dunare E97;

Distante: Rousse - Pleven - Sofia: 327 km;  E85 - E83 - E79;
               Rousse - Veliko Tarnovo: 107 km;  E85;
               Rousse - Shoumen: 115 km;  E70;
               Rousse - Shoumen - Varna: 205 km (115 km drum international si 90 km autostrada,  E70);
               Rousse - Varna - Balchik: 242 km E70 - E87;
               Rousse - Varna - Sunny Beach: 305 km E70 - E87;
               Rousse - Varna - Sunny Beach - Bourgas: 340 km; E70 - E87;

 Taxele la pod sunt aproximativ: 7 EUR pe partea romaneasca si 6 EUR = 12 BGL (se plateste doar in BGL) pe partea bulgareasca.
                                                 
- Calarasi - Silistra:  FERRY-BOAT Calarasi - Silistra;

  Distante: Silistra - Dobrich: 95 km; DN de categoria a doua;
                 Silistra - Dobrich - Balcik: 135 km;
                 Silistra - Dobrich - Albena: 140 km;

  Orele de plecare FERRY-BOAT (de la 01.03.2008 de pe www.calarasi.ro):

 Calarasi - Silistra              Silistra - Calarasi

        1.00                              1.30
        4.15                              4.30
        7.00                              7.30
        10.15                            10.00
        13.00                            13.30
        16.15                            16.00
        18.30                            19.30
        22.15                            21.30

 Taxa la FERRY-BOAT: 20 RON. (2008)
 
- Vama Veche - Durankulak:  
 Distante: Durankulak - Kavarna: 43 km; E87;
                Durankulak - Balchik: 60 km; E87;
                Durankulak - Varna: 105 km; E87;

- Negru Voda - Kardam:
  Distante: Kardam - Dobrich - Balchik: 75 km; DN de categoria a doua.

- Calafat - Vidin: FERRY-BOAT Calafat - Vidin;
  Distante: Vidin - Sofia: 210 km.