Albena

Statiunea Albena este situata 32 km la nord si nord-est de Varna, 502 km la nord-est de Sofia si 12 km la sud-vest de Balchik.
Statiunea a fost construita in 1969 de-a lungul unei plaje nisipoase in partea de nord a golfului Varnei.
Complexul se afla sub un deal relativ mare si are un farmec special datorita padurii Baltata din apropiere, o parte din care este declarata zona protejata (rezervatia Batova) si la nord coastei abrupte.

Albena are peste 100 de unitati de alimentatie publica, variind de la restaurante de clasa pana la fast-food-uri, baruri si discoteci, taverne si locuri in stil popular, bucataria chineza si indiana pentru orice gust si buzunar.

In prezent, statiunea are 43 de hoteluri ce functioneaza. De la categoriile de 5 la 2 stele, hotelurile ofera diferite grade de confort si de lux turistilor sai. Albena este una dintre cele mai scumpe statiuni de pe coasta Marii Negre, alaturi de Dyuni si Roussalka. Cel mai renumit si reprezentativ hotel este Dobroudzha Hotel cu 17 etaje.

Aici sunt o multime de terenuri de tenis, baruri, cazino si restaurante, locuri de joaca pentru copii, piscine, mini teren de golf.
In statiune va puteti plimba cu bicicleta sau pe cal, se poate inchiria o masina, barca, iaht, biciclete de apa si jeturi; pot fi practicate diverse sporturi acvatice cu asistenta antrenorilor.

Exista transport regulat spre Albena de la Balcic, Varna, Nisipurile de Aur si Dobrich. In afara de rutele urbanemregulate de autobuze, exista o multime de microbuze private, taxiuri, transport pe apa de la micul port din statiune.

 Programe culturale - Festivalul International pentru copii, Festivalul muzical si Programe TV de divertisment - Antena de Aur, Pop-Rock Festival, Festivalul Coasta Sperantei. Exista numeroase concerte, concursuri si orchestre simfonice, concursuri de desen pe asfalt pentru copii, teatru de papusi.

 Temperatura medie anuala este in jur de +12°C. Temperatura aerului vara este de peste 25°C si adesea ajunge la 29-32°C. In mai si septembrie temperatura in timpul zilei este de 20-25°C, si in aprilie si octombrie in jur de 15-19°C. Umeditatea optima a aerului este de 63-65%, zona fiind caracterizata si de brize marine, care ca numar de zile cu brize formeaza 2/3 din lunile de vara. Din aprilie pana in septembrie, zilele au durata de 13-15 ore si soarele straluceste 8-11 ore. Temperatura apei de mare in iunie, iulie, august si septembrie este de aproximativ 22-25°C. In a treia saptamana a lunii mai temperatura apei poate atinge 20°C, in timp ce la sfarsitul lunii octombrie, treptat scade la 15-16°C.

Imobiliare de vanzare in Albena