Bansko

Bansko se afla in sud-vestul Bulgariei, la 150 km distanta de Sofia si 50 km de frontiera cu Grecia, la poalele muntilor Pirin, care de fapt este o rezervatie naturala, inclusa in lista patrimoniului mondial UNESCO. Inconjurata de muntii Pirin, Rila si Rodopi, statiunea este ideala pentru amatorii sporturilor de iarna, aici sezonul cald fiind destul de scurt. Orasul  atrage turistii si cu cele peste 120 monumente culturale, case-muzee, expozitia permanenta de etnografie si icoane.
Regiunea este renumita pentru bucataria traditionala, folclorul colorit si ofera diverse optiuni de distractie.

Bansko are doua zone majore pentru schi  si anume: zona joasa, Chalin Valog (1100 - 1600 m) si cea inalta Shiligarnika (1700 - 2500 m) - care se afla deasupra orasului, pe pantele de nord a muntilor Pirin. Tomba si Todorka sunt alte doua piste populare in randul schiorilor profesionisti. Statiunea dispune de o gondola cu o capacitate de 8 persoane, are telescaune si echipamente pe cablu, care asigura transportul turistilor pe partii. Lungimea totala a acestora este de 65 km. Exista variante multiple pentru ski-pass-uri, valabile in toata reteaua de transport pe cablu.Pistele de schi sunt adaptate in functie de experienta schiorilor, oferind lungimi si grade de dificultate diferite.

Tavernele bulgaresti locale se numesc mehana, unde mancarea este preparata in fata clientilor si unde au loc spectacole de muzica macedoneana, cu folclor autentic din zona. In Bansko poti incerca specialitatile locale, cum sunt chomlek sau sudjuk.

Hotelurile si unitatile de cazare din Bansko sunt pentru toate buzunarele.