Hissarya

Hisarya este un oras-statiune situat in partea centrala a Bulgariei, pe versantul sudic al muntilor Sredna gora. Orasul este situat la 360 de metri deasupra nivelului marii, are aproximativ 9000 de locuitori si este situat la 40 km nord de Plovdiv si 165 km est de Sofia.

Natura este generoasa in oras! Muntii protejeaza orasul de vanturile reci din nord si iernile sunt blande, iar noptile de vara - racoroase. Precipitatiile sunt moderate, sub nivelul mediu al precipitatiilor nationale. Toamna si primavara sunt calde, iar stratul de zapada iarna este subtire.

Localitatea a fost fondata in epoca romana si a fost protejata ca o fortareata. Au fost gasite uremele catorva bai romane si un amfiteatru mare. La momentul invaziei turcesti, satul a fost ars. In secolul al XVII orasul a fost reconstruit si numit Hisar (cetatea).

Astazi Hissarya este un centru balneologic cu 22 de izvoare termale. Temperatura apei este intre 24 si 51°C. Cele mai multe sunt izvoare termale naturale "Parilkite" si "Momina banya". Apa este usor mineralizata, inodora si incolora, si este utilizata pentru prevenirea si tratamentul diferitor boli atat prin a fi bauta cat si prin tratamente SPA. Ajuta in principal la bolile de stomac, gastro-intestinale, pietre la rinichi si fiere, ficat, ginecologice.

Oaspetii orasului pot vizita muzeul de materiale arheologice, unde pot urmari dezvoltarea localitatii din cele mai vechi timpuri. Precum si cetatea romana Augusta, care este unul din monumentele cele mai bine conservate din Bulgaria de acest gen.