Plovdiv

Plovdiv este al doilea oras ca marime din Bulgaria si este situat la vestul partii bulgare a Traciei, pe ambele maluri ale raului Maritsa. Orasul este situat 15 km la nord de Rodopi, 50 km la sud de Muntii Balcani. Orasul este construit la poalele celor sapte coline de sienit, motiv pentru care este adesea numit "Orasul pe coline" sau "sapte coline".

Plovdiv este gazda Targului International, festivalului international de teatru  "Scena de la rascruce", festivalul TV "Racla de aur". In oras s-au pastrat numeroase obiecte istorice precum teatrul antic, Odeon roman, Agora (Forum roman), stadionul roman, cladire antica "Eirene" si altele.
Amplasarea sa unica la rascrucea drumurilor antice a stimulat influenta puternica a culturii si politicii civilizatiilor de Est si Vest, dar a reusit totusi sa-si mentina identitatea sa culturala. Mai vechi decat Roma, Atena si Constantinopol, aproape contemporan orasului Troia, Plovdiv este un oras construit pe ruinele altor orase.

Plovdiv este unul dintre cele mai importante centre economice din Bulgaria, datorita locatiei centrale si infrastructurei relativ bine dezvoltate. Plovdiv are un aeroport international, in apropierea orasului trece autostrada "Trakia", are un sistem bine dezvoltat de drumuri primare si retele feroviare. In 1895 a fost infiintata Camera de Comert Plovdiv. Potrivit datelor sale, in regiune activeaza peste 24 mii de companii.