Sf. Sf. Constantine si Helena

Cea mai veche statiune de pe litoralul Marii Negre se afla la doar 9 km nord-est de Varna si 480 km la est de Sofia. Constructia ei a inceput in 1908, in apropiere de Manastirea Sf. Sf. Constantin si Elena si scopul era de a primi pacientii bolnavi de tuberculoza. Biserica in sine a fost construita la inceputul secolului al 18-lea. Astazi, cladirea manastirii este hotel si restaurant de categorie inalta.

In prezent, popularitatea acestei statiuni se datoreaza combinatiei unice dintre aerul curat de munte, izvoarele minerale si marea. Statiunea ofera numeroase izvoare minerale, complexe balneologice, piscine in aer liber cu apa minerala calda renumita pentru calitatile sale curative.
 
Caracteristica principala a statiunii Sf. Sf. Constantin si Elena este zona de parc, plaje mici si golfuri linistite; numeroase bazine cu apa minerala si centre balneologice moderne.

Aici puteti gasi numeroase facilitati de sport si divertisment inclusiv terenuri de tenis, iaht-cluburi, locuri de joaca pentru copii, discoteci si cafenele, cluburi de noapte, casino, restaurante confortabile private si pub-uri, zone pietonale si alte atractii.

Statiunea Sf. Sf. Constantin si Elena este, de asemenea, celebra pentru gradina botanica cu numeroase specii rare de plante si animale. Complexul este o zona frumoasa, plina de culoare si ecologic curata, cu vegetatie bogata, printre care cel mai impresionant fiind pinii ce se intind pe o suprafata de aproximativ 55 de hectare.

Cazare: Mai mult de 50 de hoteluri - cel mai celebru hotel de 5 stele fiind Grand Hotel Varna.
Restaurante renumite in statiune: Manastirska Izba (Crama Manastirea) - situat in cladirea vechii manastiri, Bulgarska Svatba (Nunta bulgara) si altele. Autobuze regulate circula de la si catre orasul Varna la fiecare zece minute (de la 6:00 pana la 11:00). De asemnea, sunt multe microbuze si taxiuri particulare.

Intre Sf. Sf. Constantin si Elena si statiunea Nisipurile de Aur se afla o statiune mica numita Chaika. Resedinta Evksinograd este situata in continuare spre sud. Aceasta s fost construita intr-un nou stil baroc, cu o gradina extrem de frumoasa, parc, fantani, si scari ducand in jos la tarmul marii.