Sozopol

  Sozopol - punctul de intersectie dintre popoare si culturi, situat in golful Burgasului, 35 km la sud de cel de-al patrulea oras ca marime din Bulgaria - Burgas, care are un aeroport international. De asemenea, Sozopol se afla 420 km la est de Sofia.

Sozopol - unul dintre cele cel mai vechi orase din sudul coastei Marii Negre, in principal datorita atmosferei si stilului de viata. Orasul este impartit conventional in 2 parti - orasul vechi si orasul nou, partea veche a orasului fiind situata pe o peninsula pitoreasca.

Sozopol a aparut in anul 610 i.Hr., ca colonie greceasca a Miletului. Din acele timpuri s-au pastrat numeroase monumente culturale - amfore ceramice, ancore antice, monede, dintre care majoritatea pot fi vazute in Muzeul Arheologic din oras.

Trei activitati de baza sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea economica a orasului: turismul, agricultura si pescuitul. In Sozopol sunt 2 porturi turistice. In plus, in afara de cele doua plaje principale - la Nord si la Sud, foarte atractive sunt si cateva plaje mici, la sud de Sozopol, mai ales in randul iubitorilor sporturilor de apa, unde sunt conditii excelente pentru surfing, scuba diving, etc.

Sozopol - o destinatie turistica populara, un loc preferat al comunitatii artistice din Bulgaria, precum si a miilor de turisti straini. In cele doua parti ale orasului - orasul vechi si nou pot fi vazute multe monumente arheologice si culturale. Spectacole teatrale, concerte, numeroase restaurante si locuri de divertisment, excursii cu barca, cluburi de yachturi, natura si prevelistele subacvatice - toate acestea fac Sozopolul un paradis frumos pentru relaxare. In fiecare an, in septembrie, are loc festivalul de arte Apollonius. Toate acestea duc la o simbioza curioasa a vietii de zi cu zi a populatiei locale, care este de aproximativ 5 000 de locuitori, artistilor si turistilor din intreaga lume.

Litoralul de sud-est al Bulgariei, unde se afla golful Burgasului si Sozopolul, are o clima blanda. Influenta marii asupra climei acestei regiuni este unul dintre cele mai mari avantaje ale aceastei parti a tarii. In acelasi timp, aici sunt foarte bine delimitate cele 4 anotimpuri ale anului. De obicei, vara este calda si fara ploi, pentru ca aici clima este moderat umeda. Iarna este rece, dar fara geruri. Temperatura medie in ianuarie: - 6°C, in iulie: + 27 °C.

Imprejurimile Sozopolului: La nord de Sozopol este faimoasa statiunea Chernomoerts, care se invecineaza cu campingul Gradina. La sud de Sozopol, malul este stancos si abrupt, datorita valurilor.

6 km la sud de Sozopol se afla statiunea Dune, turistii pot vizita mlastina Arkutino acoperita de nuferi.

Exista rute regulate de transport cu autobuzul intre Sozopol si Burgas, care deservesc, de asemenea, si alte orase de coasta - Chernomorets, Kiten, Primorsko, Tsarevo si Lozenets.