Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo se aflа in zona centrala de nord a Bulgariei. Orasul este situat de-a lungul raului Yantra si este traversat de drumurile principale ce fac lagatura intre zonele de Est si Vest a Bulgariei (Varna - 223 km, Sofia - 220 km) si Europa Centrala cu Asia Mica (Ruse - 107 km, Kapitan Andreevo - 209 km). Coridorul european de transport №9 trece prin Veliko Tarnovo. In orasul vecin Gorna Oryahovitsa (7 km) se afla un aeroport si cea mai mare gara feroviara din nordul Bulgariei.
Regiunea Veliko Tarnovo are o suprafata de 4662 km si include 10 municipalitati cu un total de 14 orase si 322 de sate si o populatie de aproximativ 295 000 de locuitori.
Populatia din Veliko Tarnovo este de aproximativ 69 mii, la care se adauga aproximativ 15 000 de studenti de la Universitatea din Veliko Tarnovo "Sf. Sf. Cyril și Metodiu ", care este a doua cea mai mare universitate din Bulgaria si Universitatea Nationala Militara "Vasil Levski".

Relieful si clima

Relieful municipiului Veliko Tarnovo este diversificat - neted si de munte. Veliko Tarnovo este situat la 208 metri deasupra nivelului marii, pe pantele si meandrele raului Yantra. Orasul este protejat in mod natural de rau si stancile care il inconjoara.

Clima este temperat-continentala, cu veri calde (temperatura medie iulie 21.8C si maxima absoluta 41.1C) si ierni reci (medie in ianuarie temperatura -0.6C si minim absolut -28.1C). Temperatura medie anuala este de 11,5˚C. Datorita locatiei geografice, predomina vanturile vestice, de nord-vest si nord-est, orientate in principal de-a lungul vailor raurilor. Viteza medie a vantului este de aproximativ 1,3 m/s.

O scurta istorie

Orasul este capitala celui de-al doilea stat bulgar si, datorita patrimoniului cultural si istoric bogat, este un important centru turistic. Pana in 1965, orasul a fost numit Tarnovo, cand a fost adaugat la acesta si Veliko datorita vechii sale glorii.
In regiune se afla in total 1613 de obiecte ale patrimoniului istoric al Bulgariei. Sfantul patron al orasului este Sfantul Patriarh Evtimii, a carui statuie se ridica deasupra cladirii Universitatii Veliko Tarnovo.

Cultura si locuri de vizitat

Scoala din Tarnovo

Scoala Literara Tarnovo este scoala literara bulgara din a doua jumatate a secolului al XIV-lea si al XV-lea cu contributii extrem de importante la literatura medievala. Face parte din scoala de arta din Tsrnovo, care caracterizeaza cultura celui de-al doilea stat bulgar. Prin intermediul reformei ortografiei de catre Patriarhul Evtimii si scolii literare cu reprezentantii sai Grigore Tamblac si Konstantin Kostenechki este influentata cultura medievala rusa, sarba, vlaha si cea moldoveneasca. Această influenta este cunoscuta si ca a doua influenta a slavonilor de sud asupra acestor popoare.

Muzee

Muzeul Regional de Istorie a fost infiintat in 1871. Alte muzee din oraș sunt:
- Casa-muzeu P.R. Slaveykov
- Casa-muzeu Emilian Stanev
- Muzeul Arheologic
- Muzeul "Renasterea si Adunarea Constituanta"
- Muzeul "Istoria nua si cea mai noua"
- Muzeul "Inchisoarea"
- Muzeul "Casa Sarafkin"
- Muzeul "Figuri din ceara"

Teatru, opere si alte case culturale

- Teatrul muzical si dramatic "Konstantin Kisimov".
- Galerii de arta: Galeria Spectrum, Galeria Boris Denev, Sala Expozitionala Rafael Mihaylov,

Evenimente regulate

- Sarbatorea anuala a orasului Veliko Turnovo, celebrata pe 22 martie;
- Festivalul International de Folclor;
- sarbatorirea declaratiei de independenta a Bulgariei;
- Festivalul Stara Planina "Folclor balcanic";
- Festivalul "Scena veacurilor" din august, cu spectacole in aer liber la cetetea Tsarevets
- Festivalul Internatinal al filmuui turistic in luna aprilie.

Sunet si lumina

Spectacolul audio-vizual „Sunet si lumina“, care imbina in sine efecte verble, de lumina si sunet, reprezinta o naratiune istorica a celor mai importante momente ale istoriei bulgare. Pentru prima data s fost organizat in 1985 in cinstea celei de-a 800-a aniversari a revoltei lui Asen si Petar.

Biserici si manastiri

Bisericile si capelele care functioneaza oficial pe teritoriul orasului sunt 10, iar manastirea este doar una. Istoric (inactive, care sunt monumente) sunt bisericile „Sf Patruzeci de Mucenici“, „Sf Dimitrie“, „Sfântul Petru si Pavel“ si „Sfantul Gheorghe“.

Veliko Tarnovo astazi

Astazi, orasul este centrul administrativ, cultural, istoric si turistic al Bulgariei. Veliko Tarnovo este un centru geografic si de comunicatii din nordul Bulgariei si este centrul unuia dintre cele 28 de regiuni ale tarii.

In oras veti gasi multe locuri pentru cumparaturi, multe restaurante si cafenele bune, baruri si discoteci cu o ambianta variata. Orasul este foarte compact, strazile sunt pline de tineri, ceea ce creaza o atmosfera moderna.

Localitia geografica, clima favorabila, numeroasele atractii naturale si istorice, arhitectura caracteristica si dezvoltarea mestesugurilor traditionale sunt perspective bune pentru dezvoltarea pe viitor a orasului. Veliko Tarnovo si regiunea din jurul sau sunt printre cele mai preferate locuri de vizitat in Europa de Est.

In 2009, Veliko Tarnovo a fost declarat oficial capitala balcanica a turismului cultural. Acest lucru sa intamplat la ceremonia de la Belgrad, unde au avut loc cel de-al 47-lea congres al Asociatiei Internationale de Hoteluri si Restaurante.