Velingrad

Velingrad este situat la aproximativ 130 km de Sofia si 80 km de Plovdiv. Acesta este considerat a fi cea mai frumoasa si cea mai renumita statiune balneologica din Bulgaria. Orasul velingrad se afla langa Valea Chepino, una dintre cele mai atractive parti din Muntii Rodopi din sudul Bulgariei.
 
Cele 70 de surse de apa minerala cu proprietati curative si preventive, au temperatura, grad de mineralizare, concentratie de radon, acid silicic si fluor variata, si sunt potrivite pentru tratarea unei game largi de boli. In statiune sunt 28 izvoare de apa termala cu temperaturi de 18-86°C si capacitate de 120 l/sec. Cele mai mari izvoare termice si minerale sunt in Ladjene, Kamenitza, Chepino, Rakitovo si Kostadinovo.

Velingrad este situat la 750-850 m deasupra nivelului marii. Vara este, de obicei calda si iarna este blanda. Temperatura medie anuala este de 10°C, iar temperatura medie a lunii iulie este de 19°C. Umiditatea relativa a aerului variaza de la 65% la 75%.
Inconjurat de paduri seculare de brazi, orasul se bucura de mult soare. Aceasta combinatie exclusiv de rara si valoroasa are o influenta benefica asupra procesului de ionizare (ionii negativi sunt predominanti) de importanta terapeutica. In statiune sunt tratate cu succes cazuri pulmonare: emfizem pulmonar, bronsite cronice, pneumonie post bronsica, etc. tratamentul bolilor nespecifice ale tractului respirator este un succes deosebit. O experienta considerabila a fost acumulata in tratarea eficienta a bolilor sistemului locomotor, boli nervoase si tulburari ginecologice. In afara de numeroasele izvoare de apa minerala, Velingrad se mandreste si cu un alt fenomen natural, numit - Kleptuza. Acesta este cel mai mare izvor carstic din Bulgaria, cu debitul de 1200 de litri de apa rece ca gheata pe secunda.