Procedura de cumparare a unui imobil in Bulgaria

Procedura de cumparare a unui imobil in Bulgaria


Astazi, Bulgaria este o tara foarte atractiva pentru straini care isi aleg un alt loc de trai sau o casa de vacanta. Clima blanda, istoria si cultura bogata,o economie stabila - toate acestea atrag multi turisti straini. Luand in consideratie acest fapt,legislatia bulgara permite achizitionarea de catre persoane fizice straine de bunuri imobiliare pe teritoriul sau.

Personele fizice si juridice straine pot cumpara apartamente, case, vile, terenuri pentru constructie sau unitati comerciale in Bulgaria fara nici o restrictie. Legislatia veche, comform careia cetatenii straini erau nevoiti sa infiinteze o societate comerciala pentru a achizitiona un teren intravilan, deja nu mai este valabila. Unele restrictii exista doar in cazul in care cetatenii straini doresc sa cumpere terenuri agricole.

Achizitionand un apartament in Bulgaria, se transfera si drept de proprietate asupra unui procent din partile comune ale blocului in care se gaseste apartamentul (coridoare, scari, etc.). Legislatia bulgara nu interzice inregistrarea unei societati la adresa locuintei cumparate si folosirea ei ca sediu social.

Pe site-ul nostru am incercat sa oferim informatie cat mai detaliata despre fiecare oferta imobiliara ce apare pe piata imobiliara, dar totusi cea mai buna si corecta parere ati putea obtine vizionand propretatile ce va intereseaza la locul de fata. Vizionarile pot fi organizate oricand va este comod, imclusiv si in weekend, doar sa stabilim din timp detaliile.

Odata ce alegerea este facuta, incepe procesul de cumparare si de transfer de proprietate, care consta din urmatorii pasi:

1. Rezervarea proprietatii alese - de obicei este necesar un depozit de 1000-2000 Euro. Numai atunci obiectul este scos de la vanzare si este atribuit clientului.

2. De obicei, in termen de 30 de zile de la rezervare, se semneaza un precontract de vanzare-cumparare, unde sunt descrise toate conditiile si termenii de plata si care nu necesita legalizare notariala. Acest contract este in primul rand o descriere detaliata a imobilului achizitionat, pret, termenii si conditiile de plata pentru locuinte in constructie, data de finalizare a constructiei daca e necesar, data finala a tranzactiei la notar. In unele cazuri, cand cumpratorul este pregatit financiar iar vanzatorul are actualizate toate actele pentru vanzare, aceasta etapa poate fi depasita si se poate continua direct cu etapa 3.

3. Cand imobilul a fost achitat in intregime si vanzatorul are toate actele pregatite pentru tranzactia finala, se semneaza actul notarial (analogul contractului final de vanzare-cumparare in Romania) care in Bulgaria este documentul de titlu de proprietate. Suma totala convenita pentru cumpararea imobilului, TREBUIE sa fie primita de catre vanzator minim cu o zi mai devreme inainte de tranzactia finala. Plata poate fi efectuata atat in contul vanzatorului, cat si intr-un cont notarial, fiecare caz fiind individual, in dependenta de cum au convenit ambele parti. Acest document este intocmit de un notar local sau de un avocat, si este semnat atat de notar cat si de vanzator, cumparator si traducatorul autorizat daca e cazul, sau de catre persoanele imputernicite.

4. Notarul certifica Actul si il transmite la instanta judecatoreasca. Judecatorul introduce numele noului proprietar in Registrul de stat privind imobiliarele. Acest fapt este inscris si in actul notarial. Acest proces dureaza 2-3 zile si abia dupa aceasta noul proprietar primeste Actul notarial de proprietate.

Fiecare proprietar de locuinte in Bulgaria are urmatoarele obligatii intr-un anumit termen dupa cumpararea unui imobil:

- In termen de o saptamana de la primirea actului notarial, noii proprietari trebuie sa se inregistreze la Institutul de Statistica (BULSTAT). Cumparatorul primeste un numar de cont, cu care va continua sa desfasoare toate tranzactiile cu proprietatea cumparata.
- In termen de 60 de zile de la data primirii actului notarial, noii proprietari trebuie sa inregistreze imobilul la biroul fiscal, biroul cadastral si primaria locala, in baza numarului de BULSTAT pe care l-au primit.
- La fel, e necesar, in cel mai scurt timp, sa se schimbe numele partidelor la apa si canalizare si curent electric in companiile ce deservesc in locatia respectiva.

Toate aceste inregistrari sunt obligatorii sa fie efectuate in termenii indicati, ca altfel se aplica amenzi.

Asa cum intelegem, ca toate aceste obligatiuni pot fi destul de complicate pentru cetatenii straini, agentia noastra ofera acest serviciu si pentru acest scop e necesar sa imputerniciti un anagajat al agentiei noastre.

Pentru cumpararea unei proprietati in Bulgaria, persoanele fizice straine au nevoie doar de pasaportul international, iar persoanele juridice de actele societatii comerciale.

Inchiriere:
In ultimii ani este foarte popular cumpararea unui apartament pe litoral cu scopul de fi inchiriat. Cetatenii straini au dreptul de a da cu chirie locuintele achizitionate in Bulgaria. Veniturile reale nete in cele mai dese cazuri, dupa achitarea tuturor cheltuielilor, pot varia de la 4% la 8% pe an.


Nu ezitati sa ne contactati pentru orice intrebari legate de procesul de cumparare a unei proprietati in Bulgaria. Expertii nostri va vor raspunde la toate intrebarile dumneavoastra, va vor sfatui ce sa cumparati pentru trai si/sau pentru vacanta, pentru investitie si va vor oferi o selectie variata de oferte care sa corespunda exact cerintelor dumneavoastra!

Mai multe articole din Informatie utila