Arta si Cultura in Bulgaria

Un numar de civilizatii antice, inclusiv tracii, grecii, romanii, slavii si, mai ales bulgarii stravechi, au lasat amprenta asupra culturii, istoriei si a patrimoniului national din Bulgaria. Din acest motiv, poporul bulgar are unul dintre cele mai bogate patrimonii culturale. Au fost gasite numeroase morminte si comori de aur de pe vremea tracilor, in timp ce bulgarii antici au lasat urme in muzica si arhitectura. Ritualuri tracice, cum ar fi Zarezan, Kukeri si Martenitsa au fost postrate si pana in zilele noastre in cultura bulgara moderna.
Cea mai veche comoara de aur lucrat din lume, datand din mileniul 5 i.Hr., a fost gasita in necropola din Varna.

Printre obiectivele turistice arhitecturale cele mai vechi din Bulgaria este "Perperikon" - sanctuar antic situat in lantul muntos al Rodopilor de est, la 15 km nord-est de actualul oras Kardjali. El are mai mult de 50 de camere separate, morminte subterane, coridoare, scari interioare. Monument unic de sculptura monumentala este Calaretul Madara in nord-estul Bulgariei - singurul din Europa din perioada sec. VIII-IX.

Bulgaria a functionat ca centru slavon in Europa in cea mai mare parte a Evului Mediu, exercitand o influenta considerabila asupra literaturii si culturii popoarelor slave ordoxe, prin intermediul scolilor lui Preslav si Ohrid. Bulgaria a dat lumii, de asemenea, alfabetul chirilic, unul dintre cele mai utilizate alfabete in lume, care isi are originea in aceste doua scoli in secolul X.

Contributia Bulgariei la umanitate a continuat de-a lungul secolelor XIX si XX, cu persoane renumite, cum ar fi John Atanasoff - cetatean al Statelor Unite de origine bulgara, considerat ca fiind co-tatal calculatorului digital. Un numar de catareti de opera remarcati (Nikolay Ghiaurov, Boris Christoff, Raina Kabaivanska, Ghena Dimitrova, Anna Tomowa - Sintow, Vesselina Kasarova), pianistul Alexis Weissenberg au popularizat cultura Bulgariei in strainatate.

Artisti bulgari nobili sunt Vladimir Dimitrov-Maestrul, Zachary Zograph, Christo Yavashev, Tseno Todorov, Atanas Mihov, Alexandar Mutafov, Ilia Beshkov Ivan Mrkvicka, Tsanko Lavrenov, Zlatyu Boyadzhiev, Ilia Petrov si Dechko Uzunov.

Traditii in Bulgaria

Bulgaria are traditii muzicale de lunga durata. Traditia de a canta in biserica in Bulgaria este de mai mult de o mie de ani. In biserica ortodoxa Bulgara, exista doua traditii muzicale: cantari monodice (o singura voce) si cantari corale (polifonice). Multi compozitori bulgari (Dobri Hristov, Petar Dinev, etc.) au creat lucrarile lor in spiritul polifoniei ruse. Astazi muzica ortodoxa se interpreteaza atat in timpul serviciilor de inchinare in biserica cat si la concerte de catre coruri laice si solisti. Coruri contemporane bulgaresti recunoscute la nivel mondial si cantareti in repertoriul carora intra permanent si muzica ortodoxa sunt: corul Yoan Kukuzel, corul de baieti Sofia, corul Madrigal Sofia, corul Ortodox Sofia, etc , cantareti de opera celebri la nivel mondial - Boris Christov si Nikola Gyuzelev.

Sunetul distinctiv al muzicii folclorice din Bulgaria provine partial din armonia si polifonia ritmurilor asimetrice. Muzica populara din Bulgaria este unica prin ritmurile sale extrem de neregulate. Aceste tipuri de ritmuri, de asemenea, numite si batai neregulate sau masuri asimetrice, au fost introduse pentru muzicologi numai in 1886, cand profesorul de muzica Anastas Stoyan publicat melodiile populare bulgaresti pentru prima data.

Instrumentele muzicale (de asemenea, caracteristice pentru intreaga regiune balcanica) includ Gaida (cimpoi), kaval (instrument de suflat), zurla (un instrument de suflat din lemn), tambura ( similar cu chitara), gadulka (similar cu vioara) si tapan ( toba cu doua mari). Gaida din Bulgaria este demna de atentie individuala, ea devenind un simbol al Bulgariei, fiind unul dintre cele mai cunoscute instrumente in tara.

Dansurile bulgaresti la fel sunt destul de complexe, cel mai des fiind destul de rapide. Cele mai multe se danseaza in cerc sau in linie si se numesc 'horo', dar unele sunt efectuate individual sau in perechi.
Mai multe trupe de renume mondial interpreteaza muzica folk din Bulgaria, cum ar fi Ansamblul de Stat de Cantece si Dansuri Populare, condus de Philip Koutev (1903-1982), Trio Bulgarka si Corul vocal feminin al televiziunii de stat, care a primit un premiu Grammy in 1990 pentru antologia intitulata Le Mystere des Voix Bulgares (Misteria vocilor bulgaresti).

Unul dintre cei mai buni artisti cunoscuti in plan international, Valya Balkanska a cantat piesa Izlel e Delyu Haydutin, parte a selectiei de muzica Voyager Golden records incluse in doua nave spatiale Voyager lansate in 1977.

In luna martie puteti vedea bulgarii purtand Martenitsa (asemanator Martisorului romanesc) - o podoaba din fire albe si rosii, purtate la incheietura mainii sau fixate pe haine - de la 1 martie pana in primele zile ale primaverii sau pana in momentul cand se vede o barza (considerat un vestitor al primaverii). Cand se scoate martenitsa de la mana, ea se leaga de ramura unui copac inflorit in semn de roada. Membrii familiei si prietenii isi fac schimb de martenitse, pe care le considera ca simboluri de sanatate si longevitate. Firul alb reprezinta pace si liniste, in timp ce cel rosu reprezinta ciclurile vietii. Bulgarii se pot referi, de asemenea, la sarbatoarea din 1 martie ca Baba Marta, adica Bunica martie.

Ritualul vechi bulgar - Kukeri, efectuat de catre barbati costumati, se efectueaza pentru a speria spiritele rele si pentru a asigura recolta buna si sanatate comunitatii. Costumele, din blanuri de animale si lana, acopera tot corpul. O masca, impodobita cu coarne si decoratiuni colorate, acopera capul fiecarui kuker, care ,de asemenea, trebuie sa aiba clopote atarnate la brau. Ritualul consta de dans, sarituri si strigaturi, astfel crezandu-se ca se alunga tot raul din sat. Podoabele de pe costume variaza de la o regiune la alta.

Un alt obicei caracteristic numit nestinarstvo sau firedancing, distinge regiunea Strandzha. Acest obicei stravechi implica dans in foc sau peste jar viu. Femeile danseze in foc, cu picioarele goale, fara a suferi nici o durere.

Mai ales, bine respectate in Bulgaria, sunt traditiile legate de cursul vietii - nastere, botez, nunta, si inmormantare, precum si sarbatorile sfintilor - Sf. Ion, Sf. Gheorghe, Sf. Dumitru, etc.
Sarbatorile care sunt cele mai onorate de bulgari sunt, fara indoiala, Craciunul si Sarbatorile de Paste - cand generatiile se strang impreuna in casele parintesti.

Trandafirul este un simbolul Bulgariei. Culesul trandafirilor este unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Bulgaria, si a devenit principala atractie turistica.
Covoarele din perioada Renasterii bulgare sunt in prezent extrem evaluate ca fiind opere de arta. Cele mai importante centre de tesut covoare sunt Kotel, Chiprovtsi si Samokov.

In perioada Renasterii, manastirile au servit drept centre de activitate artistica si educationala. Exista multe manastiri in tara , cel mai renumite fiind Manastirea Rila, Manastirea Bachkovo, Manastirea Troyan, Manastirea Kilifarevo, Manastirea Shipchenski si altele. Bulgaria este, de asemenea, renumita pentru traditiile sale nationale bine stabilite in pictura de icoane si sculptura in lemn, cu centre in Samokov, Tryavna si Bansko.

Costumul national bulgar este o parte intrinseca a stilului de viata i culturii bulgaresti. De-a lungul veacurilor, modelele de costume populare au fost influentate de traci si slavoni.

Exista mai multe localitati bulgaresti care au pastrat arhitectura bulgara unica din perioada Renasterii (sec. XVIII-XIX) - Koprivshtitsa, Tryavna, Bozhentsi, Zheravna, Etara, Bansko, Melnik.

Bulgarii si-au dezvoltat cultura, au imbogatit-o de-a lungul mileniilor si continua sa o dezvolte si in prezent. O dovada este bogatul calendar cultural al Bulgariei cu numeroase festivaluri nationale si internationale atat pentru adulti cat si pentru copii, precum si alte intalniri, evenimente culturale si expozitii.