Sofia

Sofia este capitala si cel mai mare oras al Bulgariei, situat la poalele muntelui Vitosha, in partea de vest a Bulgariei. Sofia este unul si dintre cele mai vechi orase din Europa si al 15-lea ca marime din Uniunea Europeana, cu o populatie de aprox. 1 400 000 locuitori, cu o bogata istorie si patrimoniu cultural.

Inconjurat de muntii Stara Planina la nord, Vitosha la sud, la sud-est de Munii Lozenska si la sud-vest de Muntii Lyulin, Sofia se afla la 55 km de granita cu Serbia la Kalotina, 113 km de Macedonia la Gyueshevo, la 211 km de granita cu Romania la Vidin si 324 km la Ruse, la 138 km de granita cu Grecia la Kulata, 315 km de granita cu Turcia la Kapitan Andreevo, la 392 km de orasul maritim Burgas si la 470 km de Varna. Sofia se contureaza ca o capitala europeana moderna, cu numeroase centre de afaceri si comert, viata de noapte dinamica si obiective culturale.

Istoria:

Sofia este un centru cultural, stiintific, administrativ si industrial, cu o istorie bogata care dateaza de peste 7.000 de ani.
Istoria Sofiei poate fi urmarita pana in perioada timpurie a neoliticului (cu 6 milenii inainte de Hristos), iar dovada vietii din acea perioada este asezarea neolitica Slatina. Primele date despre locuirea centrului antic al orasului provin din Epoca Bronzului si au fost descoperite in zona izvoarelor minerale, actualmente Baia Minerala centrala.

De-a lungul mileniilor, teritoriul Sofiei de astazi a fost locuit de diferite triburi si popoare - traci, romani, greci, slavi, bulgari, bizantini, sarbi, turci, evrei, armeni si multi altii.

Denumirea principala cu care orasul a fost descris de-a lungul secolelor este "Serdica", impreuna cu multiplele sale forme (Sredets, Serdigrad, Serdongrad, Sardigrad, Sardi, Syar, Serdonpolis, Ulpia Serdica, Sardica etc.).

In a doua jumatate a secolului al III-lea dupa Hristos, a avut loc un proces de decentralizare in Imperiul Roman, in care Roma si-a pierdut locul sau ca centru politic, iar conducatorii incep sa calatoreasca frecvent intre diferitele orase din provincii.
Unul dintre cele mai populare orase in aceasta perioada este tocmai Serdica, iar imparatii Galerius si in special Constantin I si-au petrecut mult timp acolo.

Istoricul din secolul al VI-lea, Petar Patricius, marturiseste despre preferintele deosebite ale imparatului roman fata de acest oras: "Constantin intentioneaza in primul rand sa transfere guvernarea la Sardica; si pentru ca iubeste acest oras, spune adesea: „Serdica este Roma mea”.
Exact in aceasta perioada are loc cea mai semnificativa dezvoltare a orasului Serdica in Antichitate - Constantin I initiaza constructii ample, distrugand cartierele locuibile din sud-estul orasului si construind in locul lor un complex arhitectural numit "Cartierul lui Constantin".
Tot in acest "cartier" se gaseste cel mai vechi edificiu conservat din Sofia - Rotonda "Sfantul Gheorghe".

Odata cu venirea epocii medievale, cu atacurile tot mai frecvente ale diferitelor triburi si prabusirea Imperiului Roman de Apus, Serdica isi schimba adesea conducerea. In primavara anului 809, conducatorul bulgar Krum cucereste Serdica, dupa ce se intoarce de la atacurile in valea Strumei. Astfel, Serdica intra pentru prima data in stapanirea unui stat bulgar.
In 1018, dupa moartea ultimului rege bulgar al Primei Imparatii Bulgare, Ivan Vladislav, voievodatul Sredets, impreuna cu guvernatorii a altor 34 de fortarete, recunosc voluntar autoritatea imparatului bizantin asupra teritoriilor bulgaresti.

Abia in 1194, Sredets devine din nou parte a statului bulgar - regele Ivan Asen I il alatura celei de-a Doua Imparatii Bulgare.
Anume in aceasta perioada, Sredets prospereaza si are o importanta strategica imensa pentru controlul asupra Macedoniei si Pomoraviei de catre regii bulgari.

In 1382, orasul de astazi Sofia este cucerit de trupele otomane, fiind asediat mai devreme in acel an timp de aproape 3 luni, dar fara succes.
Cu toate ca in primul secol capitala noastra isi pastreaza in mare parte aspectul bulgaresc, lucrurile nu stau la fel in primele decenii ale secolului al XVI-lea, cand numerosi calatori observa majoritatea musulmana in oras.

In perioada secolului al XVII-lea pana in secolul al XIX-lea, orasul incepe sa decada, iar motivul este sfarsitul marilor campanii ale Imperiului Otoman catre Europa Centrala, pentru care Sofia este un punct cheie de plecare.
Orasul incepe sa fie neglijat, majoritatea comerciantilor italieni si din Dubrovnik il parasesc, iar cativa comercianti evrei remarcabili si functionari turci de rang inalt se alatura lor.
Pe de alta parte, acest lucru joaca un rol cheie in cresterea populatiei bulgare, parte dintre acestia stabilindu-se in suburbiile Sofiei veniti din satele vecine.

In perioada Renasterii, Sofia joaca un rol cheie in luptele nationale de eliberare ale bulgarilor. In 1870, orasul intra in comitetele revolutionare fondate de Vasil Levski.
Orasul este eliberat la 4 ianuarie 1878 de trupele rusesti ale lui Joseph Gurko. Dupa eliberarea Bulgariei (1878) si alegerea Sofiei ca capitala a noului stat bulgar, orasul cunoaste o adevarata inflorire.

Astazi, Sofia este cel mai mare si modern oras bulgar si unul dintre cele mai moderne din Europa, pastrand in acelasi timp istoria si arhitectura sa pentru generatii si oferind o viata mai buna pentru sute de mii de bulgari.

 

Atractii Turistice:

Cand vorbim despre turismul in Sofia, accentuam in mod natural doua tipuri - primul este turismul cultural-educativ.

Acesta include toate atractiile culturale-istorice, arhitecturale si arheologice ale capitalei, care atrag mii de turisti in fiecare an.

Al doilea tip de turism este cel nocturn - acestea sunt toate localurile, barurile, cluburile si restaurantele, care, la randul lor, sunt atragatoare pentru turisti datorita vietii de noapte agitate din capitala.

Merita mentionata si natura - Parcul Natural Vitosha este o destinatie extrem de populara pentru plimbari in timpul verii si pentru schi in timpul iernii.

Sofia dispune de peste 200 de hoteluri, aproape 40 de case de oaspeti, precum si peste 400 de apartamente pentru inchiriere pe termen scurt.

Daca planificati o vizita in Sofia, va propunem o lista de atractii, de la cele naturale la cele culturale-istorice, care sa le includeti in programul dvs:

- Palatul National al Culturii (NDK) si gradina adiacenta sunt cu siguranta unul dintre locurile spre care sa va indreptati atunci cand ajungeti pentru prima data in Sofia. Acesta este cel mai mare complex pentru desfasurarea oricarui tip de evenimente, conferinte, expozitii, concerte si altele in intreaga Europa de Sud-Est.
Gradina este extrem de populara pentru plimbari, adunari, intalniri si multe altele - este vizitata masiv de catre locuitori si vizitatorii orasului.

- Gradina Tsar Boris este un alt loc care merita vizitat. Este cel mai mare si popular parc urban din Sofia, folosit zilnic de mii de oameni.

- Cladirile simbol ale statului bulgar sunt, de asemenea, o destinatie populara care merita atentie - acestea sunt cladirile Marii Adunari Nationale, Presedintiei si Consiliului de Ministri, sau asa-numitul "Largo".

- Biserica-Memorial Sfantul Alexandru Nevski este cea mai mare atractie spirituala si arhitecturala din centrul orasului.
Biserica se remarca prin cupolele sale acoperite cu aur, in total 8,35 kilograme de aur. A fost construita in 1912 in onoarea imparatului rus care a dat startul Razboiului de Eliberare Ruso-Turc (1877-1878) - Alexandru al II-lea, cunoscut si ca Tsar Osvoboditel.

Alte atractii pe care vi le recomandam sa le vizitati includ muzee, cladiri semnificative la nivel national si monumente religioase:

Muzeul Pamantului si Oamenilor;
Muzeul Sportului;
Muzeul de Arta Socialista;
Casa Muzeu Ivan Vazov;
Muzeul National Eclesiastic Istoric-Arheologic;
Teatrul National Ivan Vazov;
Biserica Sfanta Duminica;
Rotonda Sfantul Gheorghe;
Muzeul Arheologic National;
Ruinele vechii cetati Serdica;
Monumentul Tsar Osvoboditel;
Galeria Nationala de Arta (gazduita in fosta resedinta regala);
Muzeul National de Stiinta Naturale al Academiei Bulgare de Stiinte;
Universitatea Sofia, infiintata in 1888, este una dintre cele mai vechi universitati din Balcani si un important centru academic;
Institutul Etnografic cu Muzeu;
Muzeul National Politehnic;
Sinagoga Sofia;
Gradina Botanica;
Monumentul Vasil Levski;
Muzeul Istoric Militar;
Palatul Vrana;
Si multe altele.


Economie:
Sofia este centrul economic al Bulgariei, cu o economie diversificata care include sectoare precum IT, industria energetica, turismul si productia.
Multe companii internationale au sucursale sau sedii in Sofia.

Transport:
Sofia are un sistem de transport bine dezvoltat, inclusiv o retea de metrou, autobuze si tramvaie.
Aeroportul International Sofia deserveste zboruri internationale si este un hub important in regiune.

Clima:
Clima in Sofia este de tip continental, cu veri calde si ierni reci. Muntele Vitosha are un impact semnificativ asupra climei locale.

Sofia este un oras vibrant, cu o combinatie unica a istoriei bogate si a modernitatii, oferind o varietate de experiente culturale si turistice.