Cum se calculeaza suprafata locuintelor in Bulgaria

Cum se calculeaza suprafata locuintelor in Bulgaria

In practica noastra si lucrul cu clientii romani, ne confruntam permanent cu intrebari legate de calcularea suprafetei unei locuinte in Bulgaria si intelegem ca exista diferente in metodologia de calcul a acesteia in Romania si Bulgaria.

In general, tipurile de bunuri imobiliare in Bulgaria sunt impartite in 3 grupe, si metodologia de calcul a suprafetei pentru fiecare grupa este asemanatoare, cu mici diferente. Acestea sunt proprietati rezidentiale, comerciale si industriale si in acest articol vom atrage atentia la calculul suprafetei proprietatilor rezidentiale.

In Bulgaria, in cazul in care un apartament/proprietate este situat intr-o cladire cu alte locuinte, la suprafata neta a locuintei se adauga cota procentuala corespunzatoare din partile comune ale cladirii, care sunt folosite de toti proprietarii din cladire. Acestea sunt coridoare comune, lifturi, scari, intrari si altele.
Exemplu: intr-o cladire sunt 20 apartamente de suprafata egala (de exemplu 50 m.p. fiecare), iar suprafata totala a partilor comune ce deservesc aceste apartamente este de 100 m.p. La suprafata fiecaruia din cele 20 de apartamente se adauga si 1/20 parte din cei 100 m.p. sau asta ar insemna 5 m.p. In acest caz, fiecare apartament va avea suprafata de 50 + 5 = 55 m.p. in total, dintre care 50 m.p. suprafata neta si 5 m.p. suprafata comuna.
Este important sa stim ca, desi fiecarei locuinte ii corespunde o anumita cota parte din partile comune ale cladirii, acestea nu sunt strict reglamentate, adica nu avem cum sa indicam care 5 m.p. din partile comune sunt ale noastre si care sunt ale vecinului. Legea care descrie regulile referitor la partile comune ale cladirii, garanteaza, in general, dreptul de acces si de folosinta a fiecarui proprietar in cladirea respectiva, iar in caz de necesitate de reparatie a cladirii, fiecare proprietar solidar este responsabil in dependenta de cota parte care ii corespunde.

Calculul dimensiunilor interne ale locuintelor sunt adoptate standardele si metodele internationale, care sunt descrise in detalii in International Measurement Standards, coalitie al carei membru este si Bulgaria. Pentru mai multe informatii, vizitati aici: www.ipms.org.

In general, exista cateva reguli de baza in calcularea spatiului de locuit a locuintelor, care se afla intr-o cladire cu alte locuinte:
- In suprafata sunt incluse 100% din dimensiunea teraselor sau balcoanelor
- Inclusiv 50% din dimensiunea (grosimea) tuturor zidurilor comune care marginesc cu alte locuinte adiacente sau cu zonele comune (coridoare, scari, ascensoare)
- Inclusiv 100% din dimensiunea (grosimea) tuturor peretilor exteriori
- Inclusiv 100% din suprafata interioara a locuintei care se formeaza intre peretii ce marginesc locuinta
Sumand aceste suprafete se formeaza suprafata neta a locuintei, la care apoi se adauga suprafata corespunzatoare a partilor comune.

La calcularea pretului pe metru patrat, este luata in consideratie suprafata totala a locuintei. Exemplu: locuinta cu suprafata de 50 m.p + 5 m.p parti comune sau 55 m.p. suprafata totala costa 55 000 Euro. Pretul locuintei pe m.p. in acest caz este 55 000 E/55 m.p. = 1000 Euro/m.p. Astfel sunt calculate si indicate preturile la locuintele anuntate spre vanzare si pe site-ul nostru, doar daca nu se explica altfel in anunt.

La calculul suprafetei caselor individuale se calculeaza toata suprafata desfasurata a casei, cu peretii exteriori inclusi. In cazul in care, un perete este comun pentru doua case, suprafata acestuia se imparte in doua jumatati egale.

Speram ca informatia expusa este utila, daca aveti alte intrebari legate de calculul suprafetelor locuintelor in Bulgaria, rugam sa ne contactati.

Mai multe articole din Informatie utila