Procedura de cumparare a unui imobil in Bulgaria

Astazi, Bulgaria este o destinatie extrem de atragatoare pentru strainii care isi aleg un alt loc de trai sau o casa de vacanta. Clima blanda, istoria bogata si cultura diversa, precum si o economie stabila, sunt toate elemente care atrag multi turisti straini. Luand in consideratie acest fapt, legislatia bulgara permite persoanelor fizice straine sa achizitioneze proprietati imobiliare in tara.

Atat persoanele fizice, cat si cele juridice straine pot cumpara apartamente, case, vile, terenuri pentru constructii sau unitati comerciale in Bulgaria fara nicio restrictie. Legea veche, care impunea strainilor sa infiinteze o societate comerciala pentru a achizitiona terenuri intravilane, nu mai este valabila.

Exceptie fac doar terenurile agricole, care pot fi achizitionate de catre cetatenii straini doar prin intermediul unei societati comerciale inregistrate in Bulgaria. Aceasta poate fi infiintata de catre orice cetatean strain.

Cel mai des, cetatenii straini prefera sa achizitioneze un apartament intr-un complex rezidential in statiunile de pe litoral sau la munte, fiind cel mai simplu de intretinut si menajat de la distanta. Prin achizitionarea unui apartament in Bulgaria, se obtine si dreptul de proprietate asupra unei parti procentuale din spatiile comune ale cladirii (coridoare, scari etc.), precum si drept de constructie asupra terenului.

Legislatia bulgara nu interzice inregistrarea unei societati comerciale la adresa locuintei achizitionate si utilizarea acesteia ca sediu social.

Pe platforma noastra online, ne-am straduit sa furnizam informatii detaliate despre fiecare oferta imobiliara disponibila pe piata, insa cea mai buna si corecta impresie o puteti obtine vizionand proprietatile care va intereseaza la locul de fata. Vizionarile pot fi organizate in orice moment convenabil pentru dumneavoastra, inclusiv in weekend, cu conditia sa programam si sa stabilim in prealabil detaliile intalnirii.

Odata ce ati facut alegerea, incepe procesul de cumparare si transferul dreptului de proprietate, care implica urmatorii pasi:

1. Rezervarea proprietatii alese achitand un depozit de 1000-2000 Euro. Doar atunci obiectul este scos de la vanzare si este atribuit clientului.

2. De obicei, in termen maxim de 30 de zile de la rezervare (cel mai des in termen de 7 zile), se semneaza un precontract de vanzare-cumparare, in care sunt descrise toate conditiile si termenii de plata si care nu necesita legalizare notariala. Acest contract este, in primul rand, o descriere detaliata a imobilului achizitionat, pretul, termenii si conditiile de plata pentru locuintele in constructie, data finalizarii constructiei daca este necesar, datele personale, obligatiunile si drepturile atat a vanzatorului cat si a cumparatorului, precum si data finala a tranzactiei la notar. In unele cazuri, cand cumparatorul este pregatit financiar si vanzatorul are toate actele actualizate pentru vanzare, aceasta etapa poate fi depasita, iar procesul poate continua direct cu etapa 3.

3. Ziua semnarii actului notarial - documentul de titlu de proprietate semnat la notar. Dreptul de proprietate asupra unui imobil se transfera de la vanzator la cumparator doar de catre un notar autorizat pentru zona unde se afla imobilul. In ziua semnarii noului act de proprietate de catre cumparator, vanzator si notar, cumparatorul este obilgat sa achite restul sumei convenite cu vanzatorul, prin transfer bancar. Plata poate fi efectuata atat direct in contul vanzatorului, cat si intr-un cont notarial sau al unui avocat, fiecare caz fiind tratat individual, in functie de acordul partilor implicate. Dar, in orice caz, este obligatoriu de prezentat notarului, documentul care confirma ca plata a fost efectuata. Actul notarial poate fi intocmit atat de catre notarul local, cat si de un avocat si este semnat de catre toate partile implicate: notar, vanzator, cumparator si, daca este necesar, de catre traducatorul autorizat sau de catre alte persoane imputernicite.

4. Notarul certifica actul si il inainteaza instantei de judecata. Judecatorul introduce numele noului proprietar in Registrul de Stat al Imobilelor. Acest lucru este consemnat si in actul notarial. Acest proces dureaza de obicei 2-3 zile si numai dupa aceasta, noul proprietar primeste actul notarial de proprietate.

Fiecare NOU proprietar de locuinte din Bulgaria are urmatoarele obligatiuni, intr-un anumit termen dupa achizitionarea unui imobil:

- In decurs de o saptamana de la primirea actului notarial, noii proprietari sunt obligati sa se inregistreze la Institutul de Statistica (BULSTAT). Aici, cumparatorul va primi un numar de cont, esential pentru continuarea tuturor tranzactiilor legate de proprietatea achizitionata.
- In termen de 60 de zile de la data primirii actului notarial, noii proprietari trebuie sa inregistreze imobilul la biroul fiscal, biroul cadastral si primaria locala, folosind numarul de BULSTAT primit anterior.
- De asemenea, este important, in cel mai scurt timp posibil, sa se efectueze schimbarea detinatorilor la companiile furmizoare de apa, canalizare si energie electrica pentru locatia respectiva.

Toate aceste inregistrari trebuie efectuate in limitele de timp stabilite, altfel vor fi aplicate sanctiuni.

Intelegem ca toate aceste obligatii pot fi destul de complicate si stresante pentru cetatenii straini, motiv pentru care agentia noastra ofera acest serviciu, in dependenta de fiecare caz in parte. Pentru mai multe detalii, consultati angajatii companiei noastre.

Pentru cumpararea unei proprietati in Bulgaria, persoanele fizice straine au nevoie doar de pasaportul international, in timp ce persoanele juridice trebuie sa prezinte actele societatii comerciale.

Nu ezitati sa ne contactati pentru orice intrebari legate de procesul de cumparare a unei proprietati in Bulgaria. Echipa noastra de experti este disponibila sa va raspunda la toate intrebarile, sa va ofere sfaturi cu privire la ce sa cumparati pentru trai si/sau pentru vacanta, pentru investitie sau inchiriat, si sa prezinte o gama variata de oferte care sa se potriveasca exact cerintelor dumneavoastra!

Mai multe articole din Informatie utila