Taxe si impozite

Taxe si impozite


  Exista anumite taxe si impozite de care cumparatorii trebuie sa fie constienti atunci cand cumpara o proprietate in Bulgaria. De obicei, acestea nu sunt incluse in pretul de vanzare a proprietatii sau nu sunt mentionate atunci cand se negociaza un pret in procesul cumparare a unei proprietati in Bulgaria.

Aceste taxe pot fi impartite in doua grupuri: taxe notariale si impozite, percepute la achizitionarea imobilelor si taxele anuale - platite in fiecare an:

Taxe notariale si impozite la achizitionarea unui imobil

Impozite locale - Un anumit procent din valoarea proprietatii inscrise in Titlul de proprietate (Act notarial) este taxa municipalitatii locale, unde se afla imobilul. Aceasta taxa era fixata la valoarea de 2% din pret, dar, recent, aceasta a fost schimbata, si acum fiecare municipalitate are dreptul sa determine aceasta taxa individual, dar variaza in jurul valorii de 2-3%. Pentru anul 2009, acest impozit era de 2,5% in municipiul Sofia. In afara de aceasta, 0,1% este perceput de instanta locala pentru fiecare tranzactie.


Taxa notariala - Se calculeaza ca un anumit % peste pretul indicat in Titlul de proprietate sau din valoarea de estimata prin expertiza a proprietatii (in dependenta care dintre acestea este mai mare).
De exemplu: Daca pretul imobilului in Actul notarial este de 100 000 BGL (in jur de 52 000 Euro), cumparatorul trebuie sa plateasca 2980,5 BGL.

In tabelul de mai jos este estimata aceasta taxa in dependenta de pretul imobilului:

----------------------------------------------------------------------------------------------------
 Pretul (BG leva):                  Valoarea taxei notariale (BG Leva):

 pana in 100                         30  
 101 - 1000                           30 + 1,5% pentru suma mai mare de 100 BGL
 1001 - 10 000                      43,50 + 1,3% pentru suma mai mare de 1 000 BGL  
 10 001 - 50 000                   160,50 + 0,8% pentru suma mai mare de 10 000 BGL
 50 001 - 100 000                 480,50 + 0,5% pentru suma mai mare de 50 000 BGL
 100 001 - 500 000               730,50 + 0,2% pentru suma mai mare de 100 000 BGL
 mai mult de 500 000            1530,5 + 0,1% pentru suma mai mare de 500 000 BGL
                                                                          dar nu mai mult de 6 000  BGL
----------------------------------------------------------------------------------------------------


TVA - Fiti atenti atunci cand cautati printre miile de anunturi imobiliare si anume atrageti atentie la pret. Pretul unor imobile este indicat cu TVA inclusa, in alte oferte nu se spune nimic despre TVA, astfel comparati cu atentie preturilor proprietatilor si cereti informatii suplimentare de la proprietari sau agentii imobiliari .
De obicei, TVA-ul se plateste atunci cand vanzatorul este o companie inregistrata in scopuri de TVA. In cazul in care cumparatorul (o companie sau o persoana fizica) doreste sa foloseasca imobilul in scopuri de afaceri, atunci TVA-ul poate fi recuperat, cu conditia ca acesta sa fie inregistrat in scopuri de TVA, de asemenea.
Nota importanta: TVA NU este aplicata in cazul in care obiectul unei tranzactii imobiliare este un teren sau cand vanzatorul este persoana fizica care nu este inregstrata in scopuri de TVA. Toate celelalte tranzactii imobiliare sunt supuse unei taxe de TVA de 20%.


Taxele anuale


Impozit anual pe imobil si taxa de colectare a deseurilor - acestea sunt estimate, de obicei, in jur de 0,15% din pretul imobilului estimat prin expertiza. Toti proprietarii de imobile in Bulgaria (in afara de terenuri agricole) sunt obligati sa plateasca taxa consiliului local si cea de colectare a deseurilor. Tarifele pentru proprietatile comerciale sau fabrici sunt de obicei mai mari si sunt stabilite de fiecare consiliu local aparte.
Impozitele pot fi platite cu o reducere de 5% daca sunt platite pana la 30 aprilie in fiecare an. In caz contrar, puteti face patru plati egale in cursul anului calendaristic.


Taxa de mentenanta si intretinere - de obicei, daca detineti o proprietate intr-un complex sau bloc de calitate, va trebui sa platiti o taxa de intretinere, dar mai intai va trebui sa semnati un asa numit contract de management.
Aceasta taxa este platita pentru securitate si intretinerea acestor cladiri/complexe - de obicei aceasta taxa este folosita pentru ingrijirea partilor comune ale cladirii, curatenia pe coridoare si in curte, mentinerea piscinei, gradinilor, si consumul de electricitate si apa pentru partile comune. In toate cazurile, lista de servicii incluse este specificata in fiecare contract de management.

Aceasta taxa depinde de marimea proprietatii dumneavoastra si este diferita pentru fiecare complex/cladire. De obicei, valoarea ei este intre 3 si 15 Euro pe m.p. pe an. Pentru un apartament tipic cu un dormitor de 65 m.p. aceasta taxa poate varia intre 200 si 1000 de Euro pe an.


Venituri din inchirieri - Daca doriti sa inchiriati proprietatea dumneavoastra, va va fi perceput un impozit de 10% asupra veniturilor nete primite. Exista anumite cheltuieli (de obicei pentru intretinerea proprietatii - lucrari de renovare, etc.) care ar putea reduce valoarea impozitului datorat, dar trebuie sa aveti dovezi pentru aceasta, cum ar fi chitante sau facturi.


Impozitul pe venit - cota standarda este de 10% (2010), dar trebuie sa cunoasteti cateva detalii in legatura cu acest impozit, atunci cand doriti sa vindeti o proprietate la un pret mai mare decat cel la care ati cumparat.

Daca doriti sa vindeti cu profit un imobil din categoria rezidential sau industrial (acesta poate fi un apartament, casa, fabrica sau teren in regulatie) si perioada de timp dintre cumpararea si vanzarea lui este mai mica de 3 ani, atunci se datoreaza un impozit de 10% asupra sumei ce face diferenta de pret. Daca aceasta perioada de timp este mai mare de 3 ani si este primul imobil pe care il vindeti atunci nu se datoreaza impozit. In toate alte cazuri, impozitul de 10% este obligatoriu.

Daca doriti sa vindeti cu profit un teren agricol si perioada de timp dintre cumpararea si vanzarea lui este mai mica de 5 ani, atunci se datoreaza un impozit de 10% asupra sumei ce face diferenta de pret. Daca aceasta perioada de timp este mai mare de 5 ani, atunci nu se datoreaza impozit pentru primele 2 proprietati din aceasta categorie. In toate alte cazuri, impozitul de 10% este obligatoriu.


Cheltuieli de intretinere a unui imobil:
- Taxa de mentenanta: 3-15 €/m2 pe an
- Curentul electric:  0.06 – 0.1 €/kwh
- Apa: 0.7 – 1.5 €/m3
- Internet: in jur de 10-12€ /luna

Mai multe articole din Informatie utila